2009-05-18

Heaven & Hell lever upp till förväntningarna

Förväntningarna på Heaven & hells album har från de flesta inom metalscenen varit skyhöga.
Iommi, Dio, Appice och Butler utgjorde ju som bekant Black Sabbath under en period, och släppte klassikerna Heaven & hell, Mob rules och Dehumanizer. När samlingen Black Sabbath - The Dio years skulle ges ut 2006, spelades tre nya låtar in och herrarna bestämde sig för att fortsätta spela tillsammans under namnet Heaven & hell. Gubbarna gav sig ut på turné 2007-2008. Livealbumet inspelat från Radiocity släpptes och så kom då nyheten att de även skulle spela in ett nytt studioalbum. I slutet av april kom äntligen The devil you know. Den finns på cd, cd+dvd och lp. Omslaget är grymt snyggt och känns riktigt djävulskt och passar albumet som handen i handsken. Inledande spåret Atom and evil är en mycket tung och släpig sak, Dio sjunger så sakta att jag första gången trodde jag hade dåliga batterier i cd-freestylen. Plattan fortsätter med Fear så skruvar upp tempot något (dock inte till speedmetal, det här är doom), 3:e spåret är första singeln Bible back som är ett mycket bra singelval i mitt tycke, denna låt är som man kan förvänta sig av dessa herrar. Double the pain, Rock and roll angel och Follow the tears är nästkommande örhängen som är lite mer melodiösa, men på sitt sätt ändå tunga. Mycket bra!!! Eating the cannibals är även den bra, trots att jag inte gillar låttiteln då den mer verkar vara något för ett gore/grind-band. Albumet avslutas med Breaking into heaven vilket är en plats man tror sig befinna sig i då man lyssnat igenom skivan.

Bonusdvd:n innehåller behind the scenes och intervjuer med gruppen på ca 20 minuter, helt okej, själv hade jag gärna sett en video på Bible black oxå samt att de tre låtarna från Live Radiocity kunde ha varit med som bonus, men det är väl att önska för mycket, eller så kommer en deluxutgåva om ett par månader. Lite surt är ju att veta att Bestbuy varianten innhåller massa mer bakom kulisserna, Wallmart-versionen ett annat omslag, köper du skivan via I-tunes från du en liveversion av Die young. Om dubbelvinylen innehåller något extra vet jag inte i skrivande stund, men enbart omslaget är värt att ha denna som vinyl.

Känns skönt att skivan faktiskt blev så här bra som den är. Tänk om den hade varit dålig? Att denna grupp skulle släppt ifrån sig något i form av nytänkande metal, uhhh, men det var väl inte så troligt, men rädslan fanns där ändå. Detta album kommer med stor sannolikhet toppa flera årsbästa listor över metalalbum från 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar