2009-05-10

Metallica Payback

Så var det dags för payback time. Som många känner till skulle ju Metallica ha spelat i Stockholm åttonde mars, men var tvungna att ställa in då Jaymz ätit bad oysters kvällen innan. Chocken var totalt den kvällen och det kändes otroligt tungt att lämna arenan utan att ens hört en ton Metallica, well kvällen fortsattes då på krogen och flera bärs sänktes. Bandet lät några dagar senare meddela att de skulle göra en ersättningskonsert fjärde maj. Tågbiljetter beställdes omgående till hufvudstaden och ansökan om semester skedde omedelbart då konsertdagen var en måndag. Tågresan upp var lugn och väl framme avnjöts en ordentlig tacobuffé på Åhléns, proppmätt och välmående fortsattes dagen med ett besök hos Mickes Serier, cd & vinyl. Hittade där en härlig bunt svart guld och besöket i staden kändes redan perfa.

Gubbarna från Götet slöt sedan upp och vi började komma i stämning. Åt lite tapas innan vi begav oss ut till Ericsson Globe Arena för att checka förband nummer 2, Machine Head, (förband 1 Sword intresserade oss inte) . När vi kom in i hallen lirade de Maiden-covern Hallowed be thy name, som de spelat in för Kerrang! Hörde även bla. Halo, men ljudet var på tok för grötigt och det var tyvärr svårt att riktigt njuta av det hela, det var mest batteristen som hördes. Nåväl, det var ju för Metallica vi var här.

Efter ett tag började så Ecstasy of gold höras och det var inte långt till tårarna! Öppningslåt var som väntat That was just your life som spelades i nästan totalt mörker, frånsett laserstrålarna (inget påkostat utan var mer en blek variant av Kiss laser på Hot in the shade touren).
Vidare spelade de The end of the line, även den från Death magnetic och den fick bra respons från publiken, men när sen tonerna till For whom the bell tolls började kändes det som bollen vi befann oss i skulle sättas i gungning och rulla iväg. Några låtar i urval att nämna i efterhand var givetvis Holier than thou från Black album, som inte spelats alls mycket live och den funkade oxå även mycket bra live. One, Blackend, Welcome home (sanitarium) och Motorbreath var andra låtar som var mycket vackra och bra live, givetvis mycket bra respons från publiken till dessa klassiker. Sista låten, Seek and destroy (såklart), spelades med hela ljusriggen upptänd och alla skrålade med så gott de kunde. Svarta badbollar regnade från taket, och många ville ha en sån till sin samling givetvis, kändes dock inte så mycket trash utan mer ett billigt jippo i mitt tycke.
Hur som helst, konserten var helt fantastisk och det var så j-la bra helt enkelt. Måste säga att det var bra gjort av Metallica att göra denna spelning, de kunde ju bara fortsatt sin turné och låtit oss drabbade få pengarna tillbaka, (vad nu pengar betyder i jämförelse med en konsert med Metallica). Alla fick dessutom en t-shirt speciellt framtagen för detta gig, samt en kod till livemetallica.com för att ladda ned konserten. Metallica gjorde denna spelning till något speciellt och bjöd på en del garv med koppling till den inställda konserten i mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar