2010-03-21

Walls of Jericho


Tyska powermetalbandet Helloweens första fullängdare släpptes 1985. Jag skulle nog vilja säga att detta är en milstolpe i powermetalens historia, det var Helloween som satte plattan som kom att ligga till grund för många av dagens powermetalband. Plattan inleds med introt, tillika albumnamnet, Walls of Jericho, och sen drar det iväg i en rasande fart med Ride the sky. En mycket bra låt vad gäller musikalisk uppbyggnad och refräng. Vi fortsätter med Reptile, snabbheten är givetvis kvar. Kai Hansen skanderar Reptile! Reptile! Weikath och Grosskopf bänder strängarna i ett hiskligt tempo och till det trummar Schwichtenberg. I nästkommande Guardians får vi väldigt mycket gitarrsolon, och allskönssång av Hansen. Phantoms of death dundrar igång med ett vrål o så blir det åka av.
Plattans andra sida inleds med Metal invaders, som titeln anspelar bjuds det givetvis upp till allsång. Sen har vi Gorgar, som inleds med lite tunga trummor för att sedan inte riktigt komma upp i det tempo vi har på övriga låtar. Plattans svagaste länk enligt mig. Heavy metal is the law drar åter upp tempot. Plattan avslutas med den längsta låten på detta verk (7:06) How many tears, en fantastisk powermetalbit.
Det här är alltså vinylutgåvan, det finns nu bland annat en remastrad cd som även innehåller EP-skivorna Halloween och Judas. Alltså skulle det kunna vara försvarbart att införskaffa denna även på cd.

1 kommentar:

  1. Cool skiva och som sagt en milstople i powermetallens historia. Men hur tänkte han som målade bilden på baksidan egentligen? Jättesnygg. Verkligen. NOT!

    SvaraRadera