2011-01-17

Ghost: Opus eponymous






Så har äntligen 2010 års bästa platta även landat i min vinylhylla. Måste väl först erkänna att jag avfärdade de här bandet först när jag såg artikeln i SRM nr 76 då jag trodde det var nåt vanligt black metalband. Men jösses vad det visade sig att jag skulle ha del. Jag får tacka Anders Film och musikbloggen www.brm.blogg.se för denna upptäckt. Visserligen finns ju det sataniska budskapet klart och tydligt på plattan, men musiken är mer tillgänglig och sången är ren. Detta är också meningen med det hela dvs att nå ut till flera med sitt budskap. Låtarna är alldeles fantastiska och 70-tals vibbarna är oemotståndliga. Musiken är störtskön och melodierna är trallvänliga. Det är svårt att välja ut favoriter, men singeln Elizabeth, Ritual och Death knell är något extra. Speciellt kul är ju även att bandmedlemmarnas namn inte är presenterade någonstans och så är de ej avslöjade offentligt. Än. Spekulationerna om vem som gömmer sig under kåporna går heta på nätet. Är det förresten någon som känner till storleksupplagorna på de olika vinylutgåvorna. Die hard varianten finns väl i 300 ex. Men de övriga gröna, röda, blå och splatter. Alltid kul att veta. Har du inte upptäckt Ghost än. Skaffa dig genast plattan. Hittar du inte vinylen får det väl gå med CDn, den här måste du ha!

9 kommentarer:

  1. Sv: Har inte bestämt mig om det blir en part 2. Manowar har gjort bra låtar efter Kings of Metal men albumen är inte lika helgjutna som de innan.

    Har du fått någon klarhet i Ghost vinylerna? upplaga e.t.c.

    SvaraRadera
  2. Sjukt bra platta det där!
    Saxat från Rise Above:
    x400 Solid Blue and x400 Clear with Black speckles. SOLD OUT
    x300 Purple and x 300 Tri-colour - Red, White & Blue. SOLD OUT
    x300 Green with Black splatter and x300 Clear AVAILABLE NOW

    SvaraRadera
  3. Tackar Supersatan för info. Anade att det var ett senare släpp jag fått tag på med tanke på åtgången av vinylerna.

    SvaraRadera
  4. "2010 års bästa platta" - Du är ju sannerligen inte ensam om att tilldela albumet denna titel, men tyvärr kan jag även här inte hålla med. Har aldrig riktigt fallit för denna hype, även om det rör sig om ett klart bra band med ett skönt retrosound och som ett plus i kanten snyggt skivomslag.
    Tycker bara inte att Ghost är SÅ otroligt fantastiska, till skillnad från många andra, som sagt. Nåväl, lite kul är det väl att man äger deras debutsingel "Elizabeth" nu när bandet är så pass i ropet och allt. Man kanske skulle passa på att tjäna en slant via Tradera... ;-)

    SvaraRadera
  5. Snygg grön liten sak! Ghost spelar här i Umeå på House of Metal i mars, vadå jag längta?

    SvaraRadera
  6. Vigilante86, Vilken platta tycker du var bäst 2010 då? Visst är bandet hypat, men de är ju mycket bra trots detta. Får väl gratulera till att du sitter på singeln. Jag själv har två såna här gröna fullängdare.
    Anders, lyllo dig.......

    SvaraRadera
  7. Alltså, jag har inget emot att ett band är hypat i sig, om det råkade framstå så! The Darkness och The Devil's Blood är två exempel på hypade akter (om än på olika nivåer) som jag föll pladask för när det begav sig. De sistnämnda är ju f.ö. en given musikalisk referenspunkt när man snackar Ghost och enligt mig dessutom mycket bättre. Kolla omedelbart upp om du har råkat missa dessa holländare!
    Nej, hypen kring Ghost som sådan har jag inte alls några problem med, bra musik förtjänar att hyllas och visst är väl Ghost bra musik. Bara inte SÅ pass otroligt briljanta, inte i mina öron. Har gett plattan rätt många varv och det låter hela tiden trevligt, men aldrig lossnar det så till den grad att jag helt kan stämma in i den pågående hyllningskören.

    Bästa plattan 2010 enligt mig? Tja, det förra året var väl inte direkt sådär sjukt bra jämfört med de två åren innan, men visst kom det många godbitar till album även då. Känner fortfarande att guldpokalen från mig får gå till Borlänges Astral Doors och deras "Requiem of Time", även om den inte är riktigt lika briljant som deras förra. Men ändå, Dio/Rainbow-osande hårdrock med magnifik sång blir inte bättre idag! Ännu ett hett tips att kolla upp, om du till äventyrs inte redan har gjort det!
    Finns dock tyvärr inte utgiven på vinyl... ;-(

    SvaraRadera
  8. Spinning Black var får man tag i denna gröna skönhet?

    SvaraRadera
  9. Seance; soundpollution.se verkar ha den kvar.

    SvaraRadera