2009-09-20

Tiamat från Täby

Jag började lyssna på Tiamat när Wildhoney släpptes, dvs 1994, och det är ett riktigt mästerverk. Så förväntningarna på uppföljaren var skyhöga. 1997 släpptes så A deeper kind of slumber, och visst har framför allt bandets sångare och motor Johan Edlund lyckats, det är ju han som är Tiamat. Han bjuder på ett mycket vackert, atmosfäriskt album. Singelspåret Cold seed och titelspåret är två favoriter i denna drömska resa. Vi får höra instrument som citar, cello och till och med flöjt. Den här vinylen är tyvärr ingen gatefold, men ändock är innersleeven snygg med samma bilder som cd-häfte. Innehar även deluxe-cdversionen med "en extralåt" (en ommixad Only in my tears it lasts) samt tre videos, men det som är värt pengarna är den snygga digiboken och extra bilderna i den. Mycket vackra! Samt annorlunda omslagsbild.

Kuriosa: Tiamat var i mesopotamisk mytologi en kvinnlig monstergestalt som förknippades med saltvatten. Tiamat är en av de första kända drakgestalterna i historien. När Tiamat förenade sig med apsu, sötvattnet, uppstod livet. Tiamat dödades av guden Marduk som skapade världen av hennes kropp.

4 kommentarer:

  1. Ja, Marduk krossar verkligen allt i sin väg :) Tiamat är riktigt bra, upptäckte dom dock mycket senare först vid "Judas Christ"-plattan fick jag upp ögonen för denna eminenta orkester. Den och den sen följande "Prey"-skivan är grymt bra.

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas du även gått bakåt i diskografin och upptäckt mästerverken Wildhoney och Clouds?

    SvaraRadera
  3. Nope, dom har jag inte hört en ton ifrån... Är det inte lite deathmetal stuk på dom, eller har jag missuppfattat alltihopa? Gillar den där gothstilen som Tiamat har på de nyare plattorna skarpt, "Carry your cross..." och "Clovenhoof" Kanonlåtar!

    SvaraRadera
  4. Clouds är som sagt mer deathmetal stuk på. Wildhoney är ganska hård, men ändå mycket atmosfäriska inslag i. Gillar du A deeper kind och framåt måste du kolla upp Wildhoney. Grymt bra platta.

    SvaraRadera