2011-10-27

Blod eld död

Så är den äntligen igenomläst; Blod eld död - en svensk metalhistoria. Skriven av Ika Johannesson (bl.a. Redaktör på SVTs Kobra) och Jon Jefferson Klingberg (författare och musiker i Whale och Docenterna). Med en titel och omslag som får de flesta att haja till har denna bok verkligen nått ut i kulturens finrum. Bokmässan, Dn, SvD, TV4s morronsoffa, Svt, SR, ja överallt har det snackats om denna bok. Den börjar med att presentera Bröderna hårdrock och för oss sen in på svenska hårdrockens historia från Heavy Load genom Bathory till Watain. Givetvis finns även en hel del med om norsk black metal då band var starka länderna emellan i tidens begynnelse. Det här är en bok som bjuder långt mer en smaskiga historier om kyrkbränder och mord (visst, vi får ta del av det också, men mycket mer bakomliggande fakta). Många av dåtidens personligheter har fått uttala sig och hur de ser på saken nu. Gripande kapitel om Pelle Dead, Jon Nödtveidt och Niklas Kvarforth (Shining). De två förstnämnda som begått självmord och den tredje som är extremt självdestruktiv. Här finner jag det som ett plus att författarna tagit kontakt med en känd specialist i psykiatri, Jan Beskow. Han ger en kort beskrivning om suicidtankar, -försök och fullbordade suicid samt en kort ingång till det glorifierande av suicid i vissa subkulturer. Sedan fortsätter kapitlet med ett besök hemma hos Kvarforth i Halmstad. Han berättar lite om sin barndom och sitt band Shining som handlar så gott (!) som enbart om självdestruktivitet.

Mycket utrymme i boken får även mina hemtrakter Norrköping och Finspång med tanke på Morgan Håkansson (Marduk och Abrubtum) och IT (bl.a. Abrubtum och Opthalamia) och så Robban Becirovic (Close-up magazine). Det hände mycket i stan på den tiden....Vi får även berättelser om Hammerfalls kamp för hårdrocken i mitten på 90-talet och Bullets framgång på 10-talet och deras turnébuss. Boken avslutas sedan med ett kapitel om dagens ondaste black metal-band; Watain. Och som lustigt nog fått en Grammis. Kan man säga att det hänt lite sedan norska vågen av black metal slog på 90-talet!?

Denna bok rekommenderas starkt till alla!

4 kommentarer:

 1. Halloween Tävling!!! Se Twins Crews nya skräck musikvideo och vinn en ny Ipod, cd skivor och merchandise!

  Twins Crew

  Presenterar stolt den ultimata Halloween tävlingen!

  1.Pris - en Ipod (Full laddad med Twins Crew nya album) T-Shirt och cd, plektrum

  2.Pris - Twins Crews cd, T-shirt, Plektrum

  3. Pris - Twins Crew cd

  För att kunna vinna dessa fina priser svara på följande fråga vilket nummer har t-bannetåget i Twins Crews nya musikvideo "Lucifer" skicka ditt svar och namn och adress till info@twinscrew senast måndagen den 7 November

  För största möjliga njutning se den i 720p HD
  http://www.youtube.com/watch?v=gSaQScBWA-4

  Sprid gärna Halloween tävlingen

  SvaraRadera
 2. Om man inte är så intresserad av svensk hårdrock förutom Yngwie Malmsteen och Ghost och några enstaka låtar med t.e.x. Europe,In Flames,Dissection har boken något mervärde då?

  SvaraRadera
 3. Det finns en hel del om Dissection, främst sista intervjun med Jon Nödtveit, inte något nämnvärt om övriga artister. Gillar du Europe kan jag rekommendera Kee Marcellos självbiografi.

  SvaraRadera
 4. Märkligt att skriva en svensk metal historiebok utan att ta med världens bästa gitarrist. Ingen bok för mig med andra ord. Kee Marchellos självbiografi har jag redan läst den var överraskande bra Kee är en riktigt bra gitarrist och hans gitarrspel på "Out Of This World" är fenomenalt. En bra uppvärming till Ace Frehleys självbiografi "No Regrets" som var en sjuhelvets grym resa.

  SvaraRadera