2011-10-07

Mastodon - The Hunter

Så var den äntligen här, Mastodons femte platta. Som det var sagt på förhand så är det inget konceptalbum och inte heller så mycket progg som tidigare. Jag valde cd/dvd-utgåvan för jag kunde inte vänta på vinylen, men det blir säkerligen den oxå framöver. Första spåret, Black tongue är en tung rocklåt, raka rör så att säga. Bra öppningsspår. Curling of the burl leder oss in på lite mer 70-tals rock, givetvis med Sabbath-vibbar. Mästerligt!

Blasteroid skruvar upp tempot och innehåller en del mer skrikande sång. Stargasm är lite lugnare och känns mer som en musikalisk rymdresa. Mycket fokus på trummor. Octopus has no Friends behåller trumfokuset och lägger mycket krut på gitarriff. Ganska lågmäld låt för övrigt. All the heavy lifting är en av de bättre låtarna. Bra gung och refräng samtidigt som låten har tyngd. Titelspåret är en lugn låt, närapå ballad. Den handlar om Brent's bror som dog under en pågående jakt. Dry gone valley känns som vi brukar vara vana vid när det gäller Mastodon. Proggig metal. Thickening fortsätter i samma spår. Creature lives har ett riktigt spaceigt intro, sen byggs stämningen upp med mäktiga trummor. Fantastisk sång och körer. Bästa låten på plattan!! Tyvärr är den för kort. Spectrelight visar mer kraft och tyngd. Mäktigt!
Bedazzled fingernails låter oss sväva ut lite mer i proggvärlden om än på ett lugnt vis. Bra låt. The sparrow drar till sist ned på tempot och lämnar lyssnaren fullständigt avslappnad.

Summering: mycket bra platta, första lyssningen tyckte jag den var lite slätstruken, men nu ett par varv senare är det ett mästerverk. Faktiskt!

Dvdn bjuder på tre videos; Stargasm, black tongue och Deathgound. De är ju alla fräna. Making of The hunter är endast på 6 minuter. Pinsamt! Track by track commentary är inte heller speciellt lång så det är väl ingen dvd man lär se för många gånger. Får väl som sagt bli vinylen oxå!

1 kommentar:

  1. Mmm. Vi håller inte samma låt som den bästa, men visst är plattan bra...

    SvaraRadera