2010-10-27

Mera svensk metal!


Vi fortsätter med svensk hårdrock. Straight up kommer från min grannstad Linköping. Gruppen släppte 1991 plattan Faster & deeper. Det är riktigt välspelad, skitigt sleaze/glam. Påminner en hel del om Glorious bankrobbers (som faktiskt gästsjunger på låten Mama) och Swedish erotica. Erotik får vi oss en dos av i låtar som Fist fucking generation och Straight up in your pussy. Sleazigt värre eller hur? Anyway, det här är bra sleaze som du bör äga om du diggar ovannämnda grupper, men även typ Guns n roses och Skid row.

2010-10-22

Svensk metal

Bärs nummer två för kväll blev en limiterad Innis & Gunn highland oak. Mycket fin!
Så är även denna bortglömda pärla: Proud - Fire breaks the dawn. Albumet är inspelat 1984 av det och gruppen härstammar från Landskrona vad jag känner till (dock ej med 100% säkerhet). Hursom helst är det här ett magnifikt heavy metal-album ala Maiden, Saxon osv. Mycket är baserat på gitarriff, men även en del skönsång går att höra. Öppningsspåret Star fighter är nog det starkaste även om körerna på No losers är grymma (a´la huliganklack). Star of the masquerade och Dark lady forest är andra godbitar. Tyvärr gjorde gruppen bara denna platta. Har inte en aning om vad som blev av grabbarna sedan. Vet tyvärr inte så mycket om gruppen heller. Jag har boken Encyclopedia of swedish hard rock and heavy metal 2 av Janne Stark och där finns det nämnt att det står om gruppen och plattan i första delen av boken. Så är det nån som vet mer om Proud eller har del 1 av ovannämnda bok, skriv gärna det i en kommentar. Tack!

Motörhead - 1916

Första fredagsbärsen är just bruten: Innis & Gunn Rum cask är det som gäller för kvällen. Riktigt god finöl med schysst procenthalt, 7,4%. Hyfsat limiterad, men till min glädje kommer den troligtvis finnas med i Systembolagets sortiment ungefär till september 2011. Nog om bärsen nu till vaxet. Här har vi det näst snyggaste Motörhead-omslaget 1916, hade bara önskat att färgerna var lite klarare, men men (snyggast är såklart Motörhead s/t i läderutstyrsel). Plattan släpptes 1991, och är gruppens nionde album. Jag tycker hela plattan är lite laidback, minst sagt, för att vara Motörhead. Hela plattan har ungefär samma långsamma tempo och därtill finnes en gäng ballader (ja, Motörhead har gjort sådana). Två av låtarna har spelats in av andra artister, Love me forever (Doro), och R.A.M.O.N.E.S (Ramones). Mina favvolåtar äro The one to sing the blues, No voices in the sky och 1916. Plattan är bra, men det är väl kanske inte så här lugnt man förknippar Motörhead med. Inga direkta klassiker, men som sagt en schysst platta. Och inte minst omslaget som sagt. Jösses, vad snyggt det är.
Nu dags för bärs nummer 2.


Boken om OKEJ!

Måste ju bara tipsa om denna bibel. Släpptes igår, så passa på innan den tar slut.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9189136551
Boken är sammanställd av Jörgen Holmstedt som jobbade som journalist på tidningen då det begav sig. Idag skriver han bla för Sweden rock magazine.
Påminner mycket om boken om Poster, men för min egen del är det med OKEJ jag är uppväxt. Perfekt julklapp till dig själv:)

Utförligare recension kommer när boken hamnat i min brevlåda. Förhoppningsvis i början på nästa vecka!

2010-10-19

Megadeth - Countdown to extinction

Kom över denna fantastiska platta på vinyl häromdagen på Tradera. Den är inte helt vanlig på vinyl, speciellt inte i originalutgåva. Den släpptes 1992 och många började ju köpa cdn vid den här tiden. Mycket fint skick är det på den oxå. Det är Megadeths femte platta och i mitt tycke även deras bästa, i jämn kamp med Rust in peace. Ska väl sägas oxå att det var vid den här tiden jag började lyssna på Megadeth, så det kan ju vara något avgörande! Plattan öppnas med Skin ´o my teeth som tragiskt nog handlar om Mustaines suicidförsök, tur dock att det endast slutade som försök och inte ett fulländat sådant. Bästa låten på plattan kommer sedan: Symphony of destruction. Jösses, vilken metallåt! Sen bangar vi på med Architecture of aggression för att sakta ned tempot något i Foreclosure of a dream. Sweating bullets och This was my life handlar om Mustaines missbruk. Sid 2 inleder med titelspåret som handlar om människan som utrotar allt annat levande. Highspeed dirt, Pychotron, Captive honour och avslutande Ashes in your mouth. Fyra låtar blev singlar: Symphony, Foreclosure, Sweating bullets och Skin o´my teeth. Videos gjordes till samtliga singlar samt även Highspeed dirt som handlar om skydiving som Mustaine utöver. Med andra ord: En riktig kanonplatta rakt igenom. Starka singlar och även de övriga är grymma! Plattan kom faktiskt ända upp på andra plats på Billboard-listan!

2010-10-02

GNR stickers

Jag kommer ihåg när jag köpte Appetite for destruction på vinyl på Åhléns här i stan. Det var nämligen så att jag fick med ett sånt här coolt ark med stickers. Därtill så kunna man via OKEJ-tidningen få ytterligare ett ark genom att skicka dem ett brev. Så klart jag gjorde det. Men du vet såna här coola stickers var man ju tvungen att kleta överallt. Så framför allt fick min skateboard en hel del, bla det stora korset. Jag har faktiskt brädan kvar, en Skull skates, så det var ju passande. Hur eller hur hade jag inga stickers kvar så jag har jagat det här arket ett tag, men så igår knep jag det via Tradera. Härligt!